Ton Lukassen

Ton, gitarist en musique createur, schrijft sinds 2015 – voor o.a. gitaar en cello – eigen werk. Vanaf zijn veertiende is hij onlosmakelijk verbonden met de akoestische gitaar. Aria, Quenca … en nu een Taylor 614CE Auditorium.

Zijn voorkeur voor gitaarmuziek en compositie ontwikkelt zich niet parallel met de gitaarhelden waarover zijn vrienden gepassioneerd spraken. Iconen zoals: …PaganiniAugustin BarriosPepe RomeroJulian BreamBaden PowellYamandu CostaBerta RojasPaul GalbraithFred Benedetti … zijn voor Ton gitaristen/inspirators die zijn ontwikkeling in beweging houden.

Doen waar je blij van wordt, overtuigd van het project ‘tonentalen’ schrijft, speelt, leert en luistert; is hij altijd op zoek naar muzikanten die vanuit hun eigen creativiteit en muzikaliteit bij willen dragen ‘tonentalen’ verbeeldend te laten zijn.

Janske Polman

Janskes jeugd werd omgeven door klassieke muziek. Voor de ouders was het vanzelfsprekend dat alle kinderen een instrument bespeelden. Voor Janske werd het uiteindelijk de cello.

Vanaf haar achtste jaar kreeg Janske cellolessen Leo van de Camp(†). Leo was gedreven, inspirerend en jarenlang haar mentor. Hij heeft mede de basis gelegd voor Janskes cellospel.

Janske heeft op verdienstelijk wijze aan diverse muzikale uitvoeringen bijgedragen. Vanaf 2019 werkt ze mee aan de ontwikkeling van het muzikale project ‘tonentalen’.

Een bij elk optreden vertrouwd attribuut, is het door opa (ooit dirigent bij de harmonie) gemaakte plankje (om de pen van de cello te fixeren). Er is pas echt paniek, als het inmiddels legendarische plankje pardoes vergeten is

Het begin

tonentalen’ is in 2015 gestart als een muzikaal experiment. De instrumentale nummers (eigen werk), vinden hun oorsprong in Zuid-Europese (Fado, Flamenco) en klassieke muziek. Ook jazz en hedendaagse muziekstromingen zijn voor Ton onuitputtelijke inspiratiebronnen.

Gitaar + cello

Sinds 2019 speelt hij samen met de celliste Janske Polman. Haar muzikale bijdrage heeft mede geleid tot een verdere professionalisering en ontwikkeling van het muzikale project ‘tonentalen’.

Uit alle windstreken

De muziek kenmerkt zich door Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. De nummers zijn verhalend, kabbelend, dynamisch en meeslepend. Momenten uit het leven, naar noten vertaald.

Gastmuzikanten

In december 2018 werd het eerste optreden begeleidt door percussionist Mark Torenvliet en gitarist (bekend van o.a. de Touch) Will Brouwers. Het tweede optreden in club Trianon in december 2019 waren Michel Haen† (Soesafoon) en Peter Smaal (Trombone) verdienstelijk het optreden tot een succes te maken.

Eerste studio-opnamen

In februari 2021 zijn de eerste opnames bij Tudorstudio in Arnhem gemaakt. Zie ‘Lees en luister’. De volledige nummers kunt u beluisteren op o.a. YoutubeSpotifyDeezer, iTunes.

Het repertoire

Het repertoire bestaat inmiddels uit meer dan 30 nummers. We schaven, nemen op, luisteren en ervaren. Met onze instrumenten spelen wij graag verbeeldende muziek. Met deze website hopen wij onze muziek voor iedereen toegankelijk te maken. Uiteraard staan we te popelen om onze nummers live te performen.

Tot tonentalen!

Foto: Menno Bemelmans